Nettsvar

Hvor mye kan jeg låne?

Jeg skal ta opp boliglån, og har ingen lån fra før. Har god kreditt og en jobb med bra lønn. Kona er også i arbeid, og vi har nedbetalt begge bilene våre. Har mye penger i banken også. Likevel må vi nok låne når vi skal kjøpe oss hus, kjøpssum vil være på rundt 4,5 millioner kroner.

Hvor mye kan jeg låne? Finnes det en kalkulator eller et verktøy, eller i det minste en matematisk formel jeg kan bruke for å beregne dette? Eller må jeg rett og slett i en bank for å få svaret?

Må låne penger fort

Svar fra internett:

Du kan låne så mye som banken tillater

Hvor mye du kan låne avhenger av hvilken bank du spør. Den mest avgjørende faktoren er din tilbakebetalingsevne, eventuelt mulighet for kausjon eller pant i andre verider.

Et sånn-cirka svar på hvor mye man kan låne, finnes ikke. Med en inntekt på 300.000 i året, og ingen inkassosaker eller andre bemerkelser, vil man kunne låne 1.5 - 2.5 millioner kroner, om man kan finansiere 20% av lånesummen, alt avhengig av økonomien og renter. Et samboerpar som til sammen tjener 700.000 vil kunne få lån på 3-5 millioner, kanskje mer, kanskje mindre.

Den beste måten å finne ut hvor mye du kan få i lån er å bruke bankenes egne verktøy. DNB, Sparebank1, Skandiabanken og mange andre banker har slike beregningskalkulatorer for lån på hjemmesiden. Prøv disse.

Se også finansportalen.no, der kan du finne ut hvor du får de beste lånebetingelser.