Nettsvar

Kan man drikke for mye vann?

Jeg lurer på om det er mulig å drikke for mye vann, kan man det? Jeg var med på en drikkelek med vann, og en deltaker besvimte. Vi forstod ikke helt hvorfor hun kollapset bare på grunn av å drikke vann (det er jo godt og helsebringende å drikke vann har vi jo alltid blitt fortalt!).

Hvor farlig er det egentlig å drikke for mye vann? Kan man dø av for stort vanninntak?

vannmann

Svar fra internett:

Vann i store mengder er farlig

Vann kan være både sunt og godt når man er tørst, men alt kan være farlig i for store mengder. Det er faktisk bare tull at man skal ha i seg så mye vann.

Det er mulig å drikke for mye vann, og du har kanskje lest om mennesker som har dødd i drikkeleker, der vi gjentatte ganger har sett at mennesker rett og slett faller om og dør av å drikke vann! Dette skyldes at vannet hindrer kroppens opptak av mineraler og vitaminer som er livsviktige for kroppen vår.

Ernæringsfysiologer har gitt råd om å hive innpå med vann. Det er jo ikke farlig, sier de. En britisk tobarnsmor som var godtroende nok til å lytte til en slik ernæringsfysiolog var villig til å prøve forslaget om en Amazing Hydration Diet. Den skulle rense kroppen, det var i hvert fall hensikten. Resultaten ble derimot at tobarnsmoren fikk epillepsi, konsentrasjonssvikt, og permanent hjerneskade - bare på grunn av at hun drakk for mye vann.

Dersom vi drikker for mye, må nyrene arbeide. Dersom nyrene ikke klarer å håndtere alt vannoverskuddet. Det medfører at natriumsverdiene i kroppen blir for lave. Spesielt hjernecellene er sårbare, og når vi får for mye vann vil alt vevet i kroppen svelle opp, også hjernecellene, og det kan bli katastrofalt. Hjernen tåler nemlig veldig lite oppsvulming før det hele ender med hjerneskade eller død.

Drikk med måte. Rådet gjelder enten det er alkohol eller vann.